София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

НАТО планира да създаде поста на специален пратеник в Украйна

Това предложение се радва на широка подкрепа сред страните от алианс

5 мПолитика 269 Васил Василев

Позицията на „висш цивилен представител“ на НАТО в Украйна може да бъде представена на срещата на върха на алианса през юли. Специалният пратеник ще координира съюзническата помощ, включително военна помощ. 

НАТО планира да създаде поста на свой специален пратеник в Украйна, съобщи Foreign Policy в петък, 7 юни, позовавайки се на източници. Според тях постът на „висш цивилен представител“ на Северноатлантическия алианс в Украйна може да бъде представен на юбилейната среща на върха на блока през юли. Специалният пратеник ще координира помощта за Украйна, включително военна, от съюзниците.

Както отбелязват събеседниците на Foreign Policy, подобна стъпка ще позволи на НАТО да изпраща политически сигнали както към Украйна, така и към Русия. Някои представители на алианса наричат ​​назначаването на специален пратеник още една стъпка в подкрепа на Украйна, докато други го наричат ​​„утешителна награда“ за страна, която иска да се присъедини към НАТО.

По-рано стана известно, че САЩ и Германия, опасявайки се от ескалация на конфликта с Русия, се противопоставиха на поканата на Украйна в НАТО тази година. Турция призова за предпазливост, така че координирането на военната помощ за Киев да не създаде впечатлението, че съюзниците са се включили по-активно в конфликта.

Назначаването на специален пратеник на НАТО се обсъжда като част от широк пакет от мерки за подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия. Друга част от него може да бъде създаването на фонд за подпомагане на Украйна в размер на 100 милиарда за период от пет години, но съюзниците от алианса не подкрепиха съответната инициатива на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Bloomberg.

Сега Столтенберг настоява да се запазят текущите вноски на членовете на алианса на обща стойност 43 милиарда долара. Половината от сумата трябва да бъде предоставена от САЩ. НАТО се надява, че това ще направи нивото на подкрепа за Киев по-предвидимо, особено в светлината на предстоящите президентски избори в САЩ през ноември.

Това предложение се радва на широка подкрепа сред страните от НАТО. Единственият въпрос е позицията на Унгария, която иска да й се даде възможност да откаже разширяване на помощта за Украйна.