София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Навършват се 200 г. от рождението на Георги С. Раковски

Той е идеолог на националното освобождение и създател на Първата българска легия
3 месецаИстория 134 Мирослав Митков

Днес се навършват 200 години от рождението на видния възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски. Идеолог на националното освобождение и създател на Първата българска легия, Раковски ще остане в историята още като писател, журналист и етнолог.

В родния му Котел честването ще започне с празнично шествие от Галатанското училище. Ще бъде открит и негов барелеф. Вечерта ще се проведе и тържествена заря-проверка.

Барелеф на Раковски ще бъде открит и във Военната академия, носеща неговото име.

Оригинален портрет на Георги Раковски показват в Историческия музей в Бургас.

По повод годишнината Националната библиотека „Свети Кирил и Методий“ открива две експозиции. „Мъдрост и разум в едно“ е изложбата, в която ще бъдат представени оригинални архивни документи и старопечатни книги.

Другата експозиция е озаглавена „Галерия на достойнството“. В библиотеката ще бъде представено и специалното издание „Документалното наследство на Раковски", а гост на събитията ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

Чествания на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски ще има още във Велико Търново, Карлово, Пловдив, Сливен и Панагюрище. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!