София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Обединеното кралство въвежда точкова система за имигрантите

С цел повишаване нивото на чуждестранна работна ръка

Обединеното кралство въвежда точкова система за имигрантите

С цел повишаване нивото на чуждестранна работна ръка

1 месецПолитика 743 Боряна Райчева


Обединеното кралство ще въведе нова система за оценка на професионалните качества на имигрантите с цел повишаване нивото на чуждестранна работна ръка в страната. Това се казва в правителствено изявление.

"Ще сложим край на свободното движение на мигранти, ще възстановим контрола над нашите граници ... чрез въвеждане на нова точкова имиграционна система във Великобритания", заяви вътрешният секретар Прити Пател. Тя добави, че подобна инициатива ще "привлече най-ярките и най-добрите работници от цял свят, ще стимулира икономическия растеж ... и напълно ще реализира потенциала на страната".

Новата система ще започне да функционира на 1 януари 2021 г. Кандидатите ще получат точки в зависимост от спазването на редица критерии: за оценка на уменията и квалификацията, нивото на владеене на английски език и други подобни. Освен това ще се изисква оферта за работа за получаване на работна виза. Отбелязва се, че иновацията ще осигури същия подход както за гражданите на Европейския съюз, така и за жителите на държави, които не са членки на него.