София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Готвят национален локдаун от понеделник

Информацията съобщи доц. Ангел Кунчев
4 месецаЕвроком 856

Ситуацията с пандемията налага да се предприемат нови мерки. Натискът върху болниците е голям. Крайното решение за новите мерки ще бъде обявено в следващите дни. Това заяви главният държавен здравен и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев след среща на здравните власти при министъра на здравеопазването.

„Конкретно решение се пише в момента. По-строгите мерки ще включват затваряне на търговски центрове, заведения, училища и детски градини в София и в София област", поясни той.

По думите му то ще се чуе по време на редовния брифинг на здравния министър в четвъртък.

„Най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота в София и в понеделник - в цялата страна. Имаме още 2-3 дни за доуточняване, за да можем да овладеем пика, който очакваме в следващите две седмици“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че вероятно вече е назрял моментът за национално решение относно разпространението на пандемията от COVID-19. 

„Не се обсъжда ограничаването на движението между населените места, защото се видя, че това не работи“, каза още Кунчев.

"Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти", увери главният държавен здравен инспектор.

Той коментира и страничните реакции при ваксинирани срещу вируса така:

"Все още цифрите се следят, но вълната е заляла почти цялата страна".

Относно случая в Благоевград с починала жена, Кунчев обясни, че все още се прави проучване дали има връзка с ваксинацията.

"Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина и от кой момент може да кажем, че е безопасна. Дотогава тя няма да се използва", поясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!