София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Андрей Чорбанов: Ако ваксинираме по 10 хил. души на ден, ще ни отнеме 400 дни за всички

Той добави, че все още не може да се каже коя от всички видове ваксини е по-добрата
5 чЕвроком 631

Ако ваксинираме по 10 хил. души на ден, ще ни отнеме 400 дни, за да покрием цялото население. Това заяви проф. Андрей Чорбанов по време на среща с президента Румен Радев за провеждането на следващите избори. 

"На третата седмица ние трябва да започнем реимунизацията, което означава, че трябва да ваксинираме по 20 хил. души на ден", уточни той.

Прод. Чорбанов уточни, че разтеглянето на времето на имунизацията обезсмисля ваксинацията. Той добави, че все още не може да се каже коя от всички видове ваксини е по-добрата. 

Напредъкът в разработването на българска ваксина срещу коронавирус, също бе обсъден на срещата, като президентът напомни, че страната ни има богати традиции в производството на ваксини, които се продават в цял свят и в които обществото има доверие.

По думите на проф. Чорбанов в БАН са изработени три прототипа на ваксина и сега се изчаква разрешение за започване на предклинични изпитания, които да дадат информация какъв имунен отговор може да се очаква във времето. Той подчерта, че поради липсата на време именно тези предклинични изпитания не са направени за някои от ваксините, които се използват сега.