София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Прокуратурата търси злато в софийските канали

От там се съмняват за незаконен добив на благородния материал
13 сОбщество 508

Софийската районна прокуратура търси отговор на въпроса дали в каналите в столицата има злато, което е добивано по незаконен начин. 

От държавното обвинение са изпратили писма до районните администрации, с които нареждат кметовете да организират проверка по поречието на градските реките и да установят дали се извършва добив на злато, това съобщават от “Капитал”, позовавайки се на отговорите на няколко районни кмета на столицата. 

Следва районните кметства да направят справки, като посочат броя на проверените обекти, установените нарушения и брой на съставените актове за установяване на административни нарушения.

Прокуратурата иска тези данни да ѝ бъдат предоставени лично до 12 април, пише в постановлението, получено от "Капитал".

Ако не извършат въпросната проверка или не спазят срока, кметовете ще трябва да платят глоба в размер на 50 до 2000 лв. 

Поводът за исканите проверки са медийни публикации, които показват, че по поречието на р. Струма се извършва нерегламентиран добив, както и заради това, че са налице подобни случаи и в други райони на страната.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!