София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

Поправката на съоръжението е планова
пропускане

Ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

Поправката на съоръжението е планова

9 чОбщество 456 Златина Петкова


Планова годишна поправка на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” ще стартира днес, съобщават от ръководството на централата. Оттам допълват, че ще бъдат изпълнени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока.

Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво. Ще продължи осъществяването на дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на блока.

Плановият годишен ремонт ще се проведе при строго спазване на превантивните мерки, насочени към ограничаване на риска от заразяване с COVID-19.

Допускането до работните места се извършва след контрол на телесната температура, по време на работа задължително се използват лични защитни средства, работните и санитарните помещения редовно се дезинфекцират и постоянно се поддържа висока хигиена.

Направени са промени в организацията на работното време на сменния персонал, целящи ограничаване на контактите и поддържане на социална дистанция.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да продължи до края на октомври. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.