София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия подкрепи Тръмп: Блокирането на акаунтите му е „като ядрен взрив“, удар по демокрацията

Това написа Мария Захарова във фейсбук
34 мПолитика 2134 Боряна Райчева

Блокирането на акаунтите на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп в социалните мрежи нанесе удар по демократичните ценности, декларирани от Запада. Това се посочва в съобщението на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във Facebook.

"Решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрена експлозия в кибер среда: унищожаването не е толкова ужасно, колкото последиците. Нанесен е удар по демократичните ценности, декларирани от западната общност“.

Захарова добави, че ако в Русия информационната и комуникационната сфера се регулира от закони, то в САЩ - от „безкрайни хаотични решения, които представляват див синтез на популизъм, заплахи, лобизъм, тънкости на закона и общественото мнение“. Поради тази причина тя отхвърли критиките към представителя на Държавния департамент на САЩ в Брюксел Андреа Калан, която изрази загриженост относно последните промени в закона за чуждестранните агенти в Русия.

"Какво се случва в САЩ? Пълна загуба на координация при вземане на решения в информационната сфера? Дезориентация в космоса?" добави тя.

По-рано Twitter обяви, че за постоянно е затворил достъпа до личния акаунт на Тръмп поради нарушаването му на правилата, както и поради опасения, че той може да се опита да предизвика вълнения. Освен това той бе лишен от възможността да публикува в социалните мрежи Facebook и Instagram преди изтичането на правомощията му.