София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Съдът обяви, че прокуратурата не е работа на гражданите

Решение на Административния съд в София

Съдът обяви, че работата на прокуратурата не е работа на гражданите. Както и че интерес към дейността на тази институция може да имат само пряко засегнатите от дейността ѝ - т.е. обвинените в престъпления. Това следва от решение на съдия Зорница Дойчинова от Административния съд в София по дело срещу прокуратурата за отказ да предостави информация, свързана с лансираните от нея ключови промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщава вестник Сега.

"Сега" сезира съда, след като зам.-главният прокурор Красимира Филипова отказа да предостави сравнителноправния анализ, на който стъпват идеите за промени в НПК. (Прокурорският законопроект предвижда увеличаване на сроковете за използване на специални разузнавателни средства; определени случаи, в които наказателните дела не стигат до трета инстанция; намаляване на броя на поемните лица, които следят как разследващите вършат работата си).

Адвокат Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, който води делото на "Сега" срещу прокуратурата, смята, че в решението на съдия Дойчинова има много проблеми.

Според него особено тежко прегрешение на съда е изводът, че журналистът няма правен интерес да получи исканата обществена информация. Такъв прецедент в съдебната практика няма, категоричен е Кашъмов.

За Дойчинова, макар и законът да не изисква човек да има правен интерес, за да търси информация, това се подразбирало.

"Нормалната житейска логика изисква дейността на прокуратурата по някакъв начин да засяга правната сфера на лицето, което търси информация, така че съставеното мнение да му послужи при упражняване на негови права или защита на негови интереси. В противен случай се предпоставя възможност за злоупотреба с правото на достъп до информация и упражняването му се превръща в самоцел", пише съдията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!