София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Спорни нормативни поправки на "Борисов 3" застрашават повече от 60 ВЕЦ-а

Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството
14 сПолитика 708 Николай Парашкевов

"Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса. Държавата за пореден път се ангажира с отговорността за създаване на стандарти за функциониране на сектора и призна за правно-административни неуредици, които водят към блокиране на хидроенергетиката в България", съобщиха от МРРБ.

Проблемът събра на една маса представители на хидроенергийния бранш, регионалния министър Виолета Комитова, заместник-министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов - началник на ДНСК и експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха още от ведомството.

"Спорни поправки в нормативни актове, приети в края на управлението на кабинета Борисов 3, ще оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Застрашени са повече от 60 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, „Напоителни системи“ и индустриалните предприятия. До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022-ра", посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

„Ако казусът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е евтин, зелен, български ток“, каза председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов.

"В условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, в сектора е заложена „мина“, която допълнително ще взриви цените“, допълни той.

По думите му на срещата с министър Комитова е станало ясно, че министерството има концепция за административна процедура, която да реши проблема, на базата на съществуващото законодателство.

Постигнато е съгласие да се намери съвместно решение с ясни процедури, регулации и правила за изграждането и функционирането на хидроенергийните съоръжения, както и за въвеждане на технологични стандарти, които съхраняват природата и природните ресурси.

 И браншът, и институцията са поели ясни ангажименти за структурирано решаване на проблемите в сектора, включително по конкретния административен казус.

„Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не вярвам да има българско правителство, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите продължават“, коментира още Иво Арсов.

Снимка: Пресцентър - МРРБ

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!