София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Средна европейска класа: ДПС и казусът с парк „Росенец“ са причината ЦИК да откаже регистрация

Партията публикува позиция
5 мЕвроком 580

ДПС и казусът с парк „Росенец“ са причината  ПП „Средна европейска класа“ да не получи регистрация в ЦИK. Това се посочва в позиция на Георги Манев, председател на „Средна европейска класа“.

“ПП „Средна европейска класа“ е участвала на всички видове избори от 2007 год. до ден днешен. С моите колеги отлично познаваме изборното законодателство. Не присъствах лично на подаването на документацията в ЦИК, но гарантирам, че тя беше подготвена и внесена в пълния и обем от зам.-председателя Стоян Царев", добави той.

"Относно изискването за представяне на необходимия брой подписи, в нашата подписка бяха внесени над 2500, т.е повече от необходимото. Възмутени сме от решението на ЦИК, тъй като членовете и отхвърлиха нашата регистрация буквално заради една запетайка. Според законовите изисквания в комисията биха могли при несъществени пропуски да изискат от нас липсващите детайли от документацията. Всичко това беше само претекст да се опитат да ни спрат.

Най-вероятно причината за нашето недопускане до регистрация се крие и в това, че непарламентарно представените партии, включително и ПП СЕК, нямат свой представител в комисията, който да защитават техните интереси. В ЦИК има представители само на парламентарно представените политически партии. Предполагаме, че с отказа на чисто формално основание ДПС ни наказаха за твърдата ни позиция по казуса „Росенец“, а интересно е какво е било становището на представителите на НФСБ в ЦИК. Припомням ви, че с тях скъсахме коалиционното ни споразумение преди около година.

И въпреки всичко. Гарантираме на нашите членове, симпатизанти, поддръжници и последователи, че ще имат възможност да изразят подкрепата си към ПП „Средна европейска класа“, за да им даде  политическо представителство в бъдещото Народно събрание”, се допълва в позицията.

Със свое решение от 17 февруари ЦИК отказа регистрацията на партията за следващите парламентарни избори.

„Заявлението не е подпечатано с печата на партията; липсва образец от подписа на представляващия партията, както и образец от печата на партията; не е представен списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на партията, в структуриран електронен вид; в подписката на хартиен носител липсват имена и подписи на лица, пред които са положени подписите на избирателите, подкрепящи регистрацията на партията.

Констатираните непълноти и несъответствия са отразени в регистъра от приемащите членове на ЦИК, за което е уведомен вносителят на документите. Тъй като документите са заведени в крайния срок за подаване на документи за регистрация в ЦИК, указания не са дадени“, се посочва в решение № 2097-НС на Централната избирателна комисия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!