Начало Новини Предавания На живо

Убиецът на бащата на Илияна Йотова я моли за помилване

Оставила е случая на президента и юристите му
пропускане

Убиецът на бащата на Илияна Йотова я моли за помилване

Оставила е случая на президента и юристите му

3 годиниОбщество 33 Боряна Райчева


Мъжът, който преди 14 години уби бащата на вицепрезидента Илияна Йотова – кмета на Сливница д-р Малин Тодоров, е поискал да бъде помилван от самата нея.
„Нямах сили да отворя досието и да чета подробности. Това няма да върне татко“, разказа пред вестник „24 часа“ вицепрезидента Илияна Йотова. Тя обясни, че е оставила случая на президента и юристите му, но не иска да знае резултата. От „Дондуков“ 2 уточняват, че става дума за много възрастен човек – подалият молба за помилване е на 87 години.

„Това е най-големият удар, който съм получавала в живота. Баща ми беше убит във влака за Сливница. Не си позволих да изпадам в депресия, да се самосъжалявам. Каква ирония на съдбата! Преди няколко месеца дойде молба от неговия убиец да го помилвам, това е едно от моите правомощия. Помолих комисията и президента да вземат решение“, каза в интервю пред „Ретро“ Илияна Йотова.

По време на убийството през 2003 г. Илияна Йотова беше начело на пресцентъра на БСП. Д-р Тодоров беше нападнат с нож във влака София-Драгоман от 74-годишния Илия Стоянов от Сливница. Той пробол Тодоров неколкократно с нож и избягал, след издирване беше заловен от полицията. Кметът на Сливница беше настанен в „Пирогов“ с тежки наранявания в областта на гърдите и корема, сърцето му не издържа продължилата над три часа операция.