Начало Новини Предавания На живо

Учени от БАН изобретиха робот, който унищожава вирусите

Идеята е машината да замени доброволците, които дезинфекцират болниците

Учени от БАН изобретиха робот, който унищожава вирусите

Идеята е машината да замени доброволците, които дезинфекцират болниците

1 чЛюбопитно 810 Диана Йоцова


Учени от БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения, който може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19., съобщават от Академията. Иновацията е приложима за автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни и здравни помещения, детски градини и училища, както и на всички подови повърхности.

Роботът съдържа система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект, като ключовият компонент е специализиран за ултравиолетово UV-C лъчение. То е насочено директно само към пода на помещението, тъй като повече от 80 % от COVID-19 заразата се локализира по подовете. UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина. Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им.

Новият робот извършва работата си без течни химикали и дезинфектанти при съществен екологичен ефект. Това го прави ефективен при хора с астма и алергии, както и за домашни любимци. При използването му не са необходими предпазни очила или напускане на помещенията. Изобретението ограничава контакта между медиците на първа линия и зоната на зараза. Учените са постигнали необичаен времеви ресурс на непрекъсната работа – с едно зареждане на акумулатора роботът функционира не по-малко от 4 часа.