София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Удължават срока за касовите апарати за част от търговците

За фирмите със системи за продажби промените влизат в сила в края на септември

10:40 ч. 19.02.2019 г.Политика 26

Срокът за подмяна на касовите апарати с нови, според изискванията на променената наредба Н-18, ще бъде удължен, но само а част от търговците. Това заяви в интервю за bTV финансовият министър Владислав Горанов.
 
За останалите фирми, регистрирани по ДДС, които не използват подобни системи за продажби и подменят само фискалното си устройство, срокът се запазва до 31 март. Непроменена остава и крайната дата за смяна на касовите апарати за всички останали малки фирми - края на юни 2019-та година.
 
Удължаването на срока, макар  и само по отношение на част от компаниите се случва след многократни сигнали, дадени от бизнеса, че търговците не са в състояние да се справят с промените.
 
Само три или четири години след последната промяна на фискалните устройства, Министерството на финансите измени измени наредба Н-18. Според новите правила НАП вече ще получава информация  от  касовите апарати не веднъж дневно или на зададен период от време, както беше досега, а след всяка една продажба в реално време. 
 
Освен това, приходното ведомство ще има пълен достъп по компютърните системи за продажба на фирмите, което също предизвика силното недоволство на част от тях. 
 
Според голяма част от търговците въвеждането на новите правила крият и реален риск от срив на системата на НАП, която ще трябва да приема огромен обем от информация.
 
Припомняме, че в индикации в тази посока дори при сега действащата система вече има. В поредица свои репортажи телевизия "Евроком" ви показа как над 20 търговски обекта във Велинград бяха запечатани или заплашени от запечатване заради заради разпаднала се връзка с НАП, като тогава търговците изразиха силни съмнения, че проблемът е именно в сървъра на ведомството.