София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Янаки Стоилов за казуса с Алексей Трифонов: Това е стилът на работа на ВСС

Коментар на министъра на правосъдието

“Какво повече да предприема от това, което вече предприех? Констатирана е разлика при съставянето на акта за раждане на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов и решението на Административния съд”. 

Това заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов в отговор на въпрос на Евроком.

“Това противоречие съм предоставил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, тя е разгледала въпроса. Видях, че всички аспекти са коментирани и най-накрая е казала, че няма какви действия да предприеме, но това, може би, е стилът на работа на ВСС”, допълни той.

В свое писмо до ВСС Стоилов посочи, че през 1988 г. е издаден акт за раждане на Трифонов от район „Илинден“ без правно основание. Стоилов уточнява, че изводът е направен поради липсата на доказателства за извършен избор на гражданство в едногодишен срок от раждането на Трифонов, което е трябвало да бъде сторено според разпоредба от Конвенцията за избягване на двойното гражданство между СССБ и НРБ. Както е известно, шефът на СГС е роден в Курск през 1972 г.

Стоилов твърди още, че въз основава на чл. 41 от Закона за българското гражданство е поискал информация по случая, а според този текст ведомствата, общините и кметствата са длъжни да предоставят на Министерството на правосъдието при поискване данни или становища във връзка с производството по българското гражданство.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!