сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      „Зелено движение“ сезира Органа на европейските политически партии за „антидемократичните действия“ на „Възраждане“

      „Зелено движение“ сезира Органа на европейските политически партии за антидемократичните действия на „Възраждане“. Това съобщиха от „Зелно движение“ в своя позиция, разпространена до медиите. Ето какво гласи тя:

      „Зелено движение“ се противопоставя остро на внесената на 6 септември 2024 г. от българската политическа партия „Възраждане“, съучредител на новата европейска формация „Европа на суверенните нации“ (ESN), заявление за регистрация на партията в Органа за европейските политически партии и политически фондации. Екологичната партия се позовава на последните действия на „Възраждане“, които противоречат на декларираната готовност за спазване на основните принципи на Европейския съюз (ЕС) и представляват сериозна заплаха за демокрацията в България и ЕС.
      Антидемократични законопроекти от страна на „Възраждане“
      В периода юли-септември 2024 г. партия „Възраждане“ внесе два законопроекта в българския парламент, които са в сериозно нарушение на основни права и свободи, както на национално, така и на европейско ниво, припомня „Зелено движение“.
      1. Законопроект срещу ЛГБТ+ общността: На 3 юли 2024 г. „Възраждане“ внесе поправки в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява „пропагандата“ на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Тези промени не само ограничават достъпа на децата до здравна информация, но и насаждат дискриминация и омраза към ЛГБТ+ общността, в нарушение на Хартата на основните права на ЕС и българската конституция. Поправките бяха приети от българския парламент, въпреки предупрежденията на Европейската комисия и общественото възмущение в страната.
      2. Законопроект за регистрация на чуждестранни агенти: На 10 септември 2024 г. „Възраждане“ внесе втори законопроект, този път насочен срещу гражданските организации, които получават финансиране от чужбина. Законопроектът наподобява репресивните мерки, въведени в Русия, и ограничава свободата на словото и сдружаването, поставяйки в опасност стотици граждански, научни и културни проекти. Това директно заплашва демократичните устои на България и противоречи на основните принципи на ЕС.
      Реакция на „Зелено движение“ и международната общност
      На фона на тези действия „Зелено движение“ изразява сериозна загриженост за съвместимостта на „Възраждане“ с европейските ценности. Въпреки декларацията на партията, подписана на 26 август 2024 г. от Костадин Костадинов, която потвърждава спазването на основните принципи на ЕС, законодателните инициативи на „Възраждане“ показват точно обратното.
      Европейската комисия вече реагира на тези законопроекти. На 12 септември 2024 г. говорител на Комисията осъди всякакви опити за неоправдано ограничаване на демократичните свободи, като правото на изразяване и участие в обществения живот.
      Призив за отхвърляне на регистрацията на „Европа на суверенните нации“
      „Зелено движение“ апелира към Органа за европейските политически партии и политически фондации да вземе под внимание антидемократичните действия на „Възраждане“ при разглеждането на заявлението за регистрация на „Европа на суверенните нации“. ЗД вярва, че „Възраждане“ не отговаря на условията, заложени в чл. 3 от Регламент No 1141/2014 на Европейския парламент, и действията ѝ са в пряко нарушение на основните принципи и ценности на ЕС.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ