петък, 27.09.24
12.8 C
София
16 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      Мицкоски: Това не са европейски ценности, а диктат

      Толкова ли е трудно първо българският парламент да ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към ЕС, а след това ние да осъществим конституционните промени. Ние сме единственият случай, при който двустранните споразумения са условия на рамката за преговори с ЕС. Това не са европейски ценности, а диктат.

      Това заяви македонският премиер Християн Мицкоски по повод на новината, че Албания е отделена от РСМ в преговорния процес с ЕС. Очаква се Тирана да започне преговори с блока на 15 октомври.

      Мицкоски твърди, че е разбрал за това решение на ЕС още при посещението му в Брюксел миналата седмица.

      „Изпраща се лошо послание към македонските граждани, защото като държава сме изминали дълъг път, откакто започнахме пътя към пълноправно членство в ЕС. Много неща, които никой не е направил, а ние сме направили, и които нямат нищо общо с критериите от Копенхаген. Ние сме единственият случай, в който двустранните споразумения са условия на рамката за преговори. Съжалявам, че предишното правителство приемаше всичко ексхибиционистки и развяваше европейското знаме, докато ограбваше хората. Ние виждаме ситуацията такава, каквато е. Споделям впечатлението на огромното мнозинство от македонските граждани, че не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки, без гаранции. За мен това е диктат. Ако това е условието за Македония, тогава не, благодаря. Това не са европейски ценности“, каза министър председателят.

      По отношение на вписването на българите в конституцията на РСМ, което е условие за старт на преговорите между Скопие и ЕС, Мицкоски каза следното:

      „Обсъдих това с австрийския министър на външните работи Шаленберг. Стига вече двойни стандарти на гърба на тази малка държава. Ние искаме да преговаряме. Какво толкова трудно има да се приеме нашето предложение и тези конституционни поправки да влязат в сила, когато българският парламент ще ратифицира протокола за присъединяването ни към ЕС. Очевидно е, че някой няма честни намерения“, посочи министър-председателят.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ