Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          България ще се възползва с 3 проекта по програма LIFE

          ЕС инвестира над 380 млн. евро от определените до 2027 г. 5,4 млрд евро

          България ще се възползва с три проекта в областите „Природа и биоразнообразие“, „Околна среда и ресурсна ефективност“ и „Преход към чиста енергия“ по програмата LIFE за околната среда и действията по климата на Европейската комисия. Отпуснатите сега средства за страните от ЕС възлизат над 380 милиона евро и са предназначени за 133 нови проекта.

          През 32-годишното си съществуване програмата LIFE е съфинансирала над 6000 проекта за околната среда и климата в ЕС и асоциираните държави. Те допринасят за широк спектър от цели на Европейския зелен пакт, предвижда се инвестициите от тях да окажат трайно въздействие върху околната среда, икономиката и благосъстоянието на европеските граждани. Бюджетът за периода 2021-2027 г. е определен на 5,4 млрд евро. Сегашните 133 проекта се отнасят до кръговата икономика и подобряване на качеството на живот, природата и биологично разнообразие, устойчивостта спрямо изменението на климата, смекчаване на изменението на климата, управление и информация, както и за преход към чиста енергия.

          Проектите, по които страната ни ще бъде бенефициент, включват връщането на евразийския черен лешояд, намаляването на концентрацията на кадмий в промишлени отпадъчни води и разработването на схеми за обучение за декарбонизация на сгради с използване на виртуалната реалност.

          По първия проект природозащитни организации, лесовъди и ловци в България и Гърция ще си сътрудничат за опазване на популацията от лешояди Cinereous vulture.

          По втория Компанията за цветни метали ще въведе нови техники за извличане на метали от промишлени отпадъчни води в завода си в Пловдив, за да предотврати замърсяването с цинк, кадмий и олово в близката зона от Натура 2000 на река Чепеларе. Предвижда се четирикратно намаляване на изхвърлянето на кадмий.

          По третия студенти и строителни специалисти ще използват виртуална и добавена реалност (VR/AR), за да придобият нови умения за декарбонизация на застроена среда. Схемите за обучение ще бъдат осъществени в пет държави по теми, посочени в националните пътни карти за квалификация на умения BUILD UP.

          Програмата LIFE е финансирала досега над 69 проекта в България, над 40 координиращи бенефициенти с общи разходи по проекти 110 млн евро, от които ЕС е допринесъл с 71 млн.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions