София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Асоциация "Български пипер" атакува изказванията на Георги Василев

По думите на Кощилаков асоциацията не е напълно съгласна с публичните изказвания на Василев
1 годинаАгро 448 Ирина Илиева

„Не сме съгласни на 100% с думите на нашия колега от асоциацията Георги Василев. Позицията, която той е изразил в публичното пространство до голяма степен е негово лично мнение и по никакъв начин то не е съгласувано с Управителния съвет на Асоциацията“, съобщи Данчо Кощилаков, председател на асоциация „Български пипер“.

Той допълни още, че организацията на пиперопроизводителите е неправителствена и защитава икономическите интереси на членовете ѝ. По думите му мнението на управителния съвет на асоциацията не се покрива с това, което излезе в медиите.

„Самите ние поискахме броят на проверките по обвързаната подкрепа да бъде увеличен, за да не отиват средствата за подпомагане при чертожниците, а при реалните производители. За 2019г. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) завиши тези проверки и това даде резултат“, коментира още той.

Георги Василев, който е организационен секретар на Асоциация „Български пипер“ направи редица коментари пред медиите, в които неведнъж отправи атаки срещу министър Десислава Танева и ръководеното от нея ведомство.

В интервюта за различни медии Василев разказа за източването на милиарди от евросубсидии чрез фиктивни обработваеми площи по схемите за обвързана подкрепа.

Скандалът гръмна дни след публикуването на видео със земеделския министър Десислава Танева по време на консултативен съвет, проведен онлайн на 27 март. На молбата на Василев Министерството на земеделието да представи на асоциацията изчисления за надплатените помощи от ЕС, Танева признава, че нередностите са в такива мащаби, че ЕС може да отреже парите, и отправи гневен съвет към производителите да си мълчат и да не питат.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!