София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Румен Гечев: Мнозинството на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” издънват бюджета

“Приоритетът на бюджета е свързан с това да не се извиват ръце при воденето на преговори"

Дали срещата с президента ще бъде днес или в четвъртък, няма никаква разлика. Но за няколко милиона българи има разлика дали ще бъде приет бюджетът. Ръководството на партията е ангажирано, тъй като ние водим консултации за 33 милиарда лева.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев относно отложените консултации в президентството за съставяне на нов кабинет.  

Приоритетът на бюджета е свързан с това да не се извиват ръце при воденето на преговори. От предложения бюджет нещата вървяха добре, докато новото мнозинство ГЕРБ, “Има такъв народ”, ДПС и “Възраждане” не започнаха да правят скандални предложения”, обясни той по БНТ. 

По думите на проф. Гечев предложенията на ГЕРБ в бюджетна комисия надхвърлят 1,3 млрд. лв. нови разходи, без приемливи аргументи в приходната част. “В крайна сметка се гласуваха плюс 760 млн. лв. от новата коалиция, което е проява на безотговорност и си е чиста атака върху финансите на държавата. Защото идват избори и тези колеги искат да се бият в гърдите, че са завоювали повече средства”, посочи социалистът. 

Той даде пример с предложението на ДПС за пенсионната система. “ДПС предлагат да се увеличи минималната пенсия със 120 лв. И каква е опасността - ако увеличите минималната пенсия 467 лв. с още 120 лв., на практика ДПС искат минималната пенсия да се изравни  със средната. Ако се изравни минималната със средната пенсия това означава, че няма значение колко сте внасяли като сте работили. Няма значение дали сте били главен инженер или пазач в една фирма, ще получавате една и съща пенсия”, обясни Румен Гечев, който е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.  

Според него става дума за политическо заиграване и купуване на избиратели преди изборите. “Има определени избиратели като земеделците, в това число отглеждащи тютюн, които се осигуряват на максимално ниски величини. Ако някой иска да си стимулира основно своите избиратели със 120 лв. и да накара цялото общество да плащаме за изравняването на минималната със средната пенсия, това е непочтено преди избори”, посочи народният представител от БСП. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!