София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Боршош към МОН: Не крийте парите за децата извън детските градини! Средствата са налични

Боршош

Средствата за компенсации за децата извън детски градини са налични, категорично не е вярно, че бюджетът за тях трябва да се актуализира. Това се казва в писмо от зам.- кмет по образование, култура, спорт и младежки дейности на Столичната община Мирослав Боршош до служебния министър на образованието. Писмото е изпратено във връзка с позицията на Министерството на образованието и науката от 27 май 2021 г. относно достъпа до компенсации за децата извън детски градини и посочените пречки за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини.

В коментара си Боршош посочва, че не вижда причина казусът да бъде политизиран.

"Категоричен съм, че трябва да положим съвместни усилия, така че компенсациите за децата без места в детските градини да стигнат до родителите още тази година".

"В момента от моите и вашите усилия зависи да се обединим около решение, което подкрепя родителите в тази ситуация. Предлагам ви, вместо да обсъждате кой какво не е направил, да си свършим заедно работата от позициите, на които и Вие, и аз сме съвсем отскоро", допълва той.

"Средствата са налични. Категорично не е вярно, че бюджетът за тях трябва да се актуализира, заради което, по Ваши думи, е необходимо действащо Народно събрание. Знаете, че въпросните средства са гласувани и заложени в бюджета за тази година. В този смисъл актуализация не е необходима. Промяната на наредбата, която да улесни достъпа на родителите до компенсации, е единственото необходимо и възможно действие от Ваша страна", посочва още зам.-кметът по култура в Столичната община. 

"Вярвам, че целта Ви като служебен министър не е да възпрепятствате достъпа на родителите до тези средства, нито да ги криете", завършва Мирослав Боршош.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!