София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ДСП отговори на идеите на Борисов със... стара реч на Доган

От движението препратиха към индентични послания, отправени от Доган на традиционната му реч в навечерието на Нова година

ДСП отговори на идеите на Борисов със... стара реч на Доган

От движението препратиха към индентични послания, отправени от Доган на традиционната му реч в навечерието на Нова година

10 сПолитика 1020 Иван Гергов


След като предложенията на министър-председателят Бойко Борисов за промяна на Конституцията и свикване на Велико народно събрание предизвикаха реакци от целия политичски спектър, с позиция излезе и Движенето за права и свободи.

По нетрадицонен начин обаче. В отговор на речта на премиера от ДПС публикуваха стара реч на почетния председател на движението Ахмед Доган. Тя е от 19 декември 2019 г., а в нея се говори именно за "рестарт на модела", с което се прави препратка към текущите предложения на управляващите за промяна в констиуционния модел. Въпросната реч е традиционна за Доган, като се провежда в къщата му в Бояна всяка година в края на декември пред активисти на ДПС.

Ето и текста:

No comment! (бел. ред. - от английски: Без коментар!)

19.12.2019г. - д-р Ахмед Доган!

Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ.
...
В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.
...
Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса” на международната среда.
...
Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към „социалната идея”, а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.
...
Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!