София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Европейската зелена партия подкрепи антиправителствените протести

Тя осъди подкрепата към Бойко Борисов
1 чЕвроком 1034

Българските граждани са масово по улиците през последната седмица, за да осъдят корупцията и накърняването на върховенството на закона в страната. Протестите са предизвикани най-вече от злоупотребата със съдебната система и липсата на прозрачност в управляващата коалиция. Това се посочва в позиция на Европейската зелена партия.

Полицейското насилие срещу мирни протестиращи поставя в опасност сигурността на гражданите и допълнително разяжда демократичните стандарти в България.

Европейската зелена партия решително осъжда всякакви форми на насилие срещу мирни протестиращи. Същевременно изразяваме подкрепа за българските граждани, нашата членска партия Зелено движение и коалицията Демократична България, от която те са част, в усилията им да прекратят корупцията в страната и да възстановят демократичните стандарти. 

Томас Вайц, съпредседател на ЕЗП, коментира:   

„Изискват се действия от страна на ЕС за утвърждаване на независимостта на съдебните системи на държавите-членки от политическо влияние. При установяването на явни пробиви във върховенството на закона, ЕС не трябва да се колебае да задейства производство за установяване на нарушения", допълни той.

Според него позициите на АЛДЕ и ЕНП в подкрепа на правителството са неприемливи.

"Те за пореден път показват, че тези формации са готови да поставят принадлежността към дадена политическа сила пред истинската загриженост за демокрацията и върховенството на закона. Българите, като граждани на Европейския съюз, имат неотчуждимо право на законност, свобода на печата и просперитет", посочи Вайц.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!