София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Ген. Мутафчийски със страшна прогноза: Третата COVID-19 вълна ни удря до 3 седмици

"Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата"
8 сЗдраве 9186 Мирослав Митков

Третата COVID-19 вълна ни удря до 3 седмици. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски, директор на Военно-медицинска академия.

Той даде да се разбере, че на фона на тези прогнози не трябва да се правят илюзии, че ще има ново разхлабване на мерките.

Призовавам гражданите да проявят разбиране. Нещо, което е разрешено, не значи, че е безопасно. Фитнесите са най-опасните места за заразяване с коронавирус, посочи ген. Мутафчийски.

Само в понеделник във Военномедицинска академия са били приети 13 души, толкова болни са приемани преди това за една седмица Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата, а в Кюстендил и някои други области е категорично“, заяви ген. Мутафчийски. Затова той апелира „да се затегнат редиците и да се подготвим за това, което ни очаква“. „Защитните средства трябва да се носят правилно, за да има ефект“, отново акцентира той.

„Апелът от наша страна е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият ни апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни. Те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от случващото се в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава определен брой посетители и те трябва да спазват определените мерки - маските да се носят правилно, да се движат в коридори“, припомни председателят на Националния оперативен щаб.

„Сценариите, че за около 7 седмици сме достигнали този връх във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост, на 14-дневна база. Сега стигнахме най-ниското си ниво от 90. В момента не сме 90. Сега сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са по-високи. Нямаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици“, каза още той.

По думите му смъртността не е достигнала до никакво плато, просто е спаднала до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и е започнала да се качва пак.

„Колкото и да ми е неприятно да съм в ролята на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение“, заяви той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!