София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Изправя ми се косата от заглавията за Борисовата“

Йорданка Фандъкова отрича да се строи в култовата столична градина

„Изправя ми се косата от заглавията за Борисовата“

Йорданка Фандъкова отрича да се строи в култовата столична градина

12 месецаИнциденти 6 Боряна Райчева


Нямало да има строителство в Борисовата градина. Това гласи твърдението на кмета на София Йорданка Фандъкова, след като вчера общинските съветници от квотата на ДСБ Марта Георгиева и Иво Божков алармираха за рисковите промени (виж Евроком от вчера: „ДСБ срещу коли строежи в Борисовата градина“). 

Днес от 17.30 ч. в УАСГ ще се състои първото обществено обсъждане на проекта за ПУП-а на Борисовата градина.

„Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в Столичния общински съвет ще подкрепи най-консервативния подход за Подробен устройствен план (ПУП) Борисовата градина - никакво строителство. Ако това не се случи, ще върна решението“, каза Фандъкова пред журналисти. 

„Като чета заглавия в медиите за Борисовата градина, и ми се изправя косата - застрояване, презастрояване. Няма да има такова нещо“, заяви тя.

По думите й проектът на арх. Атанас Ковачев спечелил с „най-консервативния от всички проекти за Борисовата градина“.

Тя щяла да настоява "Спортна София" и конната база да си останат там, където са в момента: "Никакви климатични училища, няма необходимост от такова нещо“.

Йорданка Фандъкова е категорична, че стадионите в парка имат нужда от модернизация, но в съществуващите терени.

Относно автокъща "Капитолия" в парка искалa премахването й. „Помолих районния кмет Мария Ачкова (ДСБ), да премахнем заедно автокъщата, но не получихме кой знае каква подкрепа - да не кажа – никаква“, твърди Фандъкова.

Затова била възложила на арх. Влади Калинов, директор на Дирекцията "Строителен контрол", да издаде заповед за премахването й. „Но тя сега се обжалва“, оправда се кметът.