София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Най-честите грешки в българския език

РОДНА РЕЧ ОМАЙНА, СЛАДКА...
2 месецаЛюбопитно 288

Проучване на БАН и СУ "Св. Климент Охридски" показва най-често допусканите грешки при писане в българския език. Това са употребата на бройна форма,на формите който/когото, окончанието на глаголите в множествено число, членуването, променливото "я" в причастия, възвратните местоимения, учтивата форма, употребата на главни букви и  на деепричастия.

Ето и конкретни примери:

Правилно е да се напише петима учители, не петима учителя. пет колета, а не колети. два молива, а не моливи. десет часовника, а не часовници. 

Щом нещо се отнася за подлога, винаги се пише който. Той е човекът, който ще реши проблема.
Когато се отнася за пряко или непряко допълнение в изречението, се използва формата когото: Той беше мъж, когото колегите описваха като работохолик.

Правилно е да се напише ходим, не ХодиМЕ.

ПЯли или пЕли? Правилната форма е пели. 

Неин и воин се пишат с "и", но това са само изключения. Думите в единствено число се пишат с "й", тези в множествено число - с "и": герой/герои, трамвай/трамваи, който/които, мой/мои.

Не можем да не допускаме езикови грешки, важното е да се стараем да ги минимизираме и то именно на днешната светла дата. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!