София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Огнян Стефанов: Не съм съгласен с президента, 24 май отдавна е политизиран

Коментар за ФрогНюз
4 мVox Populi 474

Престъпниците и мафията обичат тъмнината и тайните. Светлината ги плаши, защото лъсват злодеянията им и се разбира, че говорят едно, а вършат съвсем друго. Не съм съвсем съгласен с президента Радев, че на 24 май не бива да политизираме празника. Той, големият ден, отдавна е политизиран, защото е използван от предходните управляващи да пропагандират грандиозните успехи в областта на образованието и културата.

За съжаление и в двете сме на опашката в Европа, както и по всички показатели, свързани с качеството на живот. Чуваме високопарни слова по адрес на братята Кирил и Методий, но сме първи по неграмотност в ЕС. На 47-мо място сме по интелигентност.

По четене, математика и природни науки българските ученици на 15 години са най-неграмотни в ЕС и на едно от последните места в света.

Имаме над 360 болници и най-много болнични легла на глава от населението, но сме последни по качество на здравеопазването, с най-висока заболеваемост и смъртност. Имаме 52 висши учебни заведения – също първи по брой спрямо населението, но сме последни по грамотност и интелигентност…

Не се връзва много „Върви народе възродени“ с тази тъжна статистика. И ако я премълчаваме на 24 май, за да не разваляме празника, то през останалите 364 дни сме в реалността, която не е далеч от духовната нищета и опасно близо до чалга „културата“.  

Политици и управленци имат голяма вина за това нерадостно положение. Вина имаме и всички ние, които свикнахме да приемаме и подминаваме тяхната бездуховност. Само примитивният, необразованият индивид не си дава сметка за щетите, които нанася на нацията със своето невежество.

24 чай е празник, но и меч. Тъмата се страхува от светлината, както простият властник от истината и прозрачността. Трябва да воюваме с примитивизма всеки ден, а когато полагаме цветя в нозете на светите братя Кирил и Методий, да показваме решителност, че милост за безкултурието и необразоваността няма да има. Няма подем без образование и култура.

Огнян Стефанов, ФрогНюз

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!