София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Отварят отново нощните заведения

Това стана ясно от извънреден брифинг на Министерство на здравеопазването
пропускане

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Отварят отново нощните заведения

Това стана ясно от извънреден брифинг на Министерство на здравеопазването

1 чОбщество 5139 Ивана Иванова


Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават. Промените влизат в сила от утре. Това стана ясно от зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, както и представители на ресторантьорския бранш.

Разрешава се посещението на нощните заведения на открито и закрито при спазване на площ от 1 кв. м на човек., допълни зам.-здравният министър. 

Начева обясни, че провеждането на групови събития (сватби, кръщенета и други) става при спазване на утвърдените противоепидемични мерки и дезинфекция.

При настъпване на промяна в показателите, всички следващи промени ще се правят при условия на съгласуване и обсъждане с браншовата асоциация на представителите на заведенията у нас.

"Ние сме секторът, който е най-проверяван. Ние спазваме противоепидемичните мерки. В дискотеките и заведенията има разстояние между метър, метър и половина", каза председателят на Българската асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Поехме тази инициатива след като имаше огромно натрупване на хора без маски, дезинфектатни. Не разбирам защо браншът трябва да страда. Притеснява ни това, че никой от медиите не се обърна към властта защо отново се затваря този бранш, който стоя затворен 3 месеца", допълни Алибегов.

"При масовото неспазване на мерките как точно се реши, че нощните клубове са развъдник на заразата. Никъде не се спазват мерките, но ние сме виновни, че броя на заразените расте", коментира още той.

"Едно такова струпване като вчерашното е по-многобройно от всички клиенти в нощните клубове включително и по морето. Който го е страх, не ходи в нощни заведения. Ние сме длъжни да се научим да живеем с този бизнес', обясни Ричард Алибегов.