София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Съдът глоби пловдивския кмет за мръсния въздух

Красимир Димитров не е изпълнил решение на ВКС

20 дниПолитика 7 Васил Василев

Кметът на Пловдив Костадин Димитров е глобен с 300 лв. за това, че не изпълнява решението на Върховния касационен съд от 22 юли 2021 г. за привеждане в съответствие с европейските норми на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Пловдив. Това се вижда от окончателно решение на Окръжния съд в Пловдив.

На 22 юли 2021 г. върховният съд задължи местните власти в Пловдив за една година - до 22 юли 2022 г., да предприемат всички нужни мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. По това време това беше безпрецедентно решение по колективно дело за чистота на въздуха.

Изпълнителното дело срещу пловдивския кмет е заведено от адвокат Михаил Екимджиев и Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", които инициираха и процеса срещу Пловдив.

Кметът обжалва глобата от 300 лв., наложена му от държавен съдебен изпълнител. Окръжният съд в Пловдив обаче приема, че може да се направи обоснован извод, че е налице неизпълнение на задълженията, посочени във влязло в сила съдебно решение. Кметът не е представил доказателства за ефективни мерки и действия за опазване на качеството на атмосферния въздух в града. Затова и налагането на глобата е законосъобразно действие на съдебния изпълнител, приемат съдиите Стефка Михова, Борис Илиев и Николай Стоянов (докладчик).

снимка: БГНЕС