София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здравният министър: Драмата с недостига на лекарства е преувеличена

Удължават забраната за износ на инсулин

1 месецЗдраве 8 Марияна Стойчева

"Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена".

Това заяви на здравният министър проф. Христо Хинков на брифинг в Министерството на здравеопазването по темата с инсулиновите лекарства.

Зам. министърът проф. Илко Гетов допълни, че Министерството на здравеопазването системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите на българския фармацевтичен пазар.

По думите му всяко решение на Здравното министерство е на базата на данни, доказателства и проверки.

,,В колаборация сме със Здравната каса по отношение на това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните лекарства, като нашата цел е това да се случва на 100 процента", коментира проф. Илко Гетов.

По отношение на липсата на инсулин той поясни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два - от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

Той допълни, че удължават забраната за износ на инсулин.

,,Тя ще важи и през месец март'', допълват от здравното министерство.

От ведомството твърдят, че са осигурени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за следващите 3 месеца.

За всички останали лекарствени продукти данните са пренебрежимо малки за недостиг, каза още зам.-министър Илко Гетов.

Работна група ще работи по създаването на система за проследяване на лекарствени продукти. 

Снимка: БГНЕС