неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      ОБЕКТИВНО: Когато сирените завият: И след войната… пак война (ВИДЕО)

      Loading the player...

      На 24.02.2022г. Украйна се събуди под звуците на сирени. Руският президент Владимир Путин обяви военна операция в Украйна и обстреля няколко града. Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение. Руската армия влезе в Киев, а градът се готви за отбрана с машини, военни части и доброволци. Сред тях рамо до рамо е и украинският президент.

      Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието „специална военна операция в Донбас“. Той призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си.

      Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна няма да атакува Русия, но няма и да отстъпи.

      Паника обзе украинците, хиляди напуснаха Киев, а кметът на столицата Виталий Кличко каза, че за всички граждани на Киев има осигурени убежища. Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка със ,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България. Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха вече в страната.

      Как реагира светът? Чудовищни санкции последваха за Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Европа ще направи така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че иска да унищожи военна машина Русия.

      В Съвета за сигурност на ООН посланикът на Украйна изрази може би най-крайната позиция.

      Китай от своя страна, заяви, че няма да предостави оръжия на Русия, както САЩ направиха за Украйна.

      Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Украйна е била предупредена за възможна спецоперация, но не е предприела никакви стъпки.

      Владимир Путин направи обръщение към бизнеса, който ще бъде тежко засегнат след началото на руската инвазия в Украйна и отговори на техни въпроси. ЕС планира да замрази и „активите“ на руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров.

      Последствията в Украйна са трагични – жертви, ранени и хора в неизвестност след бомбардировките. Най-малко 137 украинци загинаха, а още 316 са ранени при сраженията.
      Украинският президент Володимир Зеленски чрез видеообръшение предложи на Владимир Путин да седнат на масата за преговори.

      Президентът на Русия Владимир Путин е готов да изпрати делегация в Минск за преговори с Украйна, но само ако украинските военни превземат властта.

      Позицията на България не закъсня. Президентът Румен Радев свика среща на държавните институции още на 23.02.

      Народното събрание излезе с обща позиция, първоначално от ГЕРБ отказаха да подпишат декларация, в която отсъства думата „санкция“. От БСП и от „Възраждане“ коментираха, че няма да подкрепят санкции срещу Русия, както и декларацията. Все пак декларацията беше приета без гласовете на БСП и „Възраждане“.

      В извънредния съвет на лидерите на Европейския съюз Кирил Петков изрази позицията на България.

      Българинът Станислав Савчев, който живее в един от градовете, които бяха бомбардирани в Украйна Ивано-Франківськ, разказа за ЕВРОКОМ за ситуацията в момента.

      Председателят на Партия „Русофили Възраждане на отечеството“ Николай Малинов смята, че Русия е поставила ултиматум на Украйна да признае Донецк и Логанск, иначе ще премине към по-тежка военна фаза.

      Няколко дни подред се провежда и протест пред Посолство на Руската федерация в България в София. Демонстрантите подкрепиха Украйна и нейната независимост.

      НА 24 февруари с първите бомбардировки Русия пренареди дневния ред. Демократичният свят се моли за мир. Но както се казва в песента на Джон Ленън – Представете си, че всички хора живеят в мир. Може да кажете, че съм мечтател, но не съм единственият.
      А президентът на Украйна Володимир Зеленски казва, че остава в Украйна и ще се бори докрай.

      Вълна от солидарност и съпричастност към Украйна по целия свят. Обикновени хора, звезди и спортисти се обявиха против войната и отправиха призиви за мир. Защото няма нищо по-важно от мира – той е основа за всичко останало. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ