понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗСЛЕДВАНЕ: Животът на Земята е започнал 1,5 млрд. години по-рано, отколкото се смята

      На този етап се смята, че животът е започнал преди около 635 милиона години



      Нови доказателства показват, че животът на Земята може да е започнал 1,5 милиарда години по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследователи във Франсвил, Габон, откриха скали, показващи условия за живот преди 2,1 милиарда години, оспорвайки мнението, че сложният живот на животните е започнал преди около 635 милиона години. Констатациите сочат богато на хранителни вещества вътрешно море, но някои учени остават скептични относно съществуването на сложен живот по това време.
      Животът на Земята може да е започнал 1,5 милиарда години по-рано, отколкото се смяташе досега, според нови доказателства, открити от група учени.
      Според доклад на BBC, изследователи, работещи във Франсвил, Габон, са открили доказателства в скали, които показват условията на околната среда за възможни форми на живот, съществуващи преди 2,1 милиарда години.
      Но учените отбелязват, че откритията на тези потенциални форми на живот са били ограничени до вътрешно море, не са се разпространили глобално и в крайна сметка са изчезнали.
      Тази теория оспорва преобладаващото мнение сред учените, които като цяло смятат, че животът на животните е започнал преди около 635 милиона години. Новото изследване допринася за продължаващия дебат дали досега необяснимите образувания, открити във Франсвил, Габон, всъщност са вкаменелости или не.
      Учените изследвали скалата около образуванията за доказателства за хранителни вещества като кислород и фосфор, които биха могли да поддържат живота.
      Проф. Ърнест Чи Фру от университета в Кардиф участва в изследователския екип и каза пред BBC News, че ако теорията е вярна, тези форми на живот биха били подобни на слузеста плесен, безмозъчен едноклетъчен организъм, който се възпроизвежда със спори.
      Не всички учени обаче са убедени. Професорът от Лондонския университетски колеж Греъм Шийлдс, който не е участвал в изследването, е скептик по отношение на теорията.
      „Не съм против идеята, че е имало по-високи нива на хранителни вещества преди 2,1 милиарда години, но не съм убеден, че това би довело до сложен живот“, каза той, призовавайки за повече доказателства в подкрепа на твърдението.
      Чи Фру твърди, че неговото изследване дава представа за процесите, които създават живота на Земята.
      „Ние казваме, вижте, тук има фосили, има кислород. Това стимулира появата на първите сложни живи организми“, каза Фру.
      „Виждаме същия процес като в камбрийския период преди 635 милиона години. Това ни помага да го потвърдим. Помага ни да разберем в крайна сметка откъде сме дошли.“
      Първоначалният намек за по-ранен сложен живот се появи преди десетилетие с откриването на формацията Francevillian. Проф. Фру и колегите му казаха, че формацията съдържа вкаменелости, показващи доказателства за живот, способен на самостоятелно движение и мърдане. Но констатациите не бяха приети от всички учени.
      Учените смятат, че високите нива на кислород и фосфор са резултат от вулканична дейност, предизвикана от сблъсъка на континентални плочи под водата, което създава богато на хранителни вещества плитко вътрешно море.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ