неделя, 29.09.24
18.9 C
София
21 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      ОАЕ свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

      Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) ще проведе извънредно заседание в понеделник по искане на ОАЕ, които като арабски представител в Съвета поискаха обвързваща резолюция, изискваща Израел да приеме хуманитарна пауза на боевете в Газа, предава Алрабия.

      ОАЕ отправиха искането в събота в светлината на „разширяването на наземните операции“ на Израел в Ивицата Газа.

      Шахад Матар, говорител на ОАЕ в ООН, публикува относно искането в X:

      „ОАЕ поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН да бъде свикано възможно най-скоро в светлината на съобщението на Израел, че „разширява наземните операции“ в Газа“, написа тя.

      ОАЕ е непостоянен член на Съвета по сигурността за 2022-2023 г.

      Час след като Израел започна своята интензивна наземна операция в Газа в петък, Общото събрание на ООН гласува със 122 срещу 14 и 55 държави, които се въздържаха, за хуманитарна пауза в Газа.

      Докато резолюциите на Съвета за сигурност на ООН са правно обвързващи, резолюциите на Общото събрание на ООН не са – те просто отразяват позицията на различни нации.

      В изявлението си, изискващо извънредно заседание на Съвета за сигурност, министерството на външните работи на ОАЕ подчерта „важността на защитата на цивилните съгласно международното хуманитарно право, международните договори за защита на цивилните и правата на човека и необходимостта да се гарантира, че те не са насочени по време на конфликт.“

      Министерството на външните работи на ОАЕ също осъди израелските сухопътни операции рано в събота в Газа и изрази „дълбока загриженост относно израелската военна ескалация“.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ