неделя, 08.09.24
19 C
София
23 C
Пловдив
18.7 C
Варна

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха промените в Конституцията

Със 164 гласа депутатите приеха на първо четене промените в конституцията. За гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Против бяха 66 народни представители от БСП, „Възраждане“ и ИТН. И по време на дебатите, които продължиха повече от четири часа от трите формации заявиха, че няма да подкрепят промените.  

Това е второ първо гласуване на поправките. Предишното беше на 6 октомври.

Петър Петров от „Възраждане“ предложи да се увеличи срока за предложения между първо и второ четене, но със 153 гласа то не беше прието. Така срокът за предложения между двете четения остава една седмица. 

„Становищата на Венецианската комисия трябва да се четат с разбиране и със съзнание за процеса“, заяви към края на дебата правосъдният министър Атанас Славов. И той е на мнение, че вероятно ще се намери вариант да има общо заседание на двата съвета – на прокурорите и на съдиите, на който те да обсъждат въпроси свързани с бюджета, обученито на магистрати и т.н. От думите на министър Славов стана ясно, че ще се прецизират производствата с участието на прокуратурата, но ще се редуцира надзора за законност. По отношение на квотите в прокурорския съвет можело да се обсъди възможността съдии и адвокати да влязат в него. 

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ