петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС създава агенция за борба с прането на пари и финансирането на тероризма

      Съветът и Парламентът на Европа постигнаха временно споразумение за създаването на нов европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA) – централната част на пакета за борба с изпирането на пари, който има за цел да защити гражданите на ЕС и финансовата система на ЕС срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

      Институцията ще има преки и непреки надзорни правомощия върху високорискови задължени субекти във финансовия сектор. Това споразумение не включва решение за местоположението на седалището на агенцията, въпрос, който продължава да се обсъжда.
      Като се има предвид трансграничното естество на финансовите престъпления, се счита, че новият орган ще повиши ефективността на рамката за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT), като създаде интегриран механизъм с национални надзорни органи, за да гарантира, че задължените субекти спазват Задължения, свързани с AML/CFT във финансовия сектор. AMLA също така ще има поддържаща роля по отношение на нефинансовите сектори и ще координира звената за финансово разузнаване в държавите-членки.
      В допълнение към надзорните правомощия и за да се гарантира съответствие, в случаи на сериозни, систематични или повтарящи се нарушения на пряко приложими изисквания, Органът ще налага имуществени санкции на избраните задължени субекти.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ