сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      „Натоварва световната икономика“: Китай с три искания в ООН относно „украинската криза“

      Китай се противопостави и на антируските санкции

      Китай настоява Украйна и Русия незабавно да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори. Китай също се противопоставя на антируските санкции. Това заяви китайският външен министър Уанг И на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.
      Той започна речта си, като нарече пълномащабната агресия на Русия „украинската криза“ и наблегна на страданието на цивилното население.
      „Всички страни трябва да дадат приоритет на мира и хората и трябва да бъдат наистина ангажирани с насърчаването на мирните преговори“, каза китайският дипломат.
      Той подчерта, че на първо място е необходимо да се спрат военните действия, за да се предотврати разширяването на зоната на конфликта. По-специално Ван И подчерта недопустимостта на използването на ядрени оръжия, атаки срещу атомни електроцентрали и гражданска инфраструктура като цяло. Той също така разкритикува доставките на оръжия за воюващите страни.
      Второ, представителят на Китай подчерта необходимостта от спешен диалог и преговори.
      „Диалогът и преговорите са единственият жизнеспособен начин за разрешаване на кризата в Украйна. Ако мирните преговори не могат да бъдат започнати ден след ден, тогава ще има погрешни изчисления, които ще доведат до още по-голяма криза“, каза Уанг И.
      Трето, ръководителят на китайското външно министерство предупреди „срещу разпространението на кризата“ към световната икономика. Той призова за въздържане от санкции и блокиране на определени области на световната търговия.
      „Последиците от кризата в Украйна допълнително натовариха световната икономика. Много държави от Глобалния юг бяха сериозно засегнати, което затруднява постигането на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Нито една от страните не трябва да създава криза и да оправдава злоупотребата на незаконни едностранни санкции и потискане на нормалните бизнес дейности, за по-нататъшно разделяне на света чрез създаване на различни изключителни групи“, каза Уанг И.
      В същото време дипломатът увери, че позицията на Китай по ситуацията в Украйна остава последователна.
      „Суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат зачитани. Целите и принципите на Хартата на ООН трябва да бъдат изпълнени. Легитимните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат взети на сериозно и също така е важно да се подкрепят всички инициативи, насочени към разрешаването на този проблем криза“, каза Уанг И.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ