Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Посещението на крал Чарлз Трети в Австралия разпали тема за дебат

          Лидерите на Австралия искат монархията да бъде премахната от конституцията

          Крал Чарлз Трети и кралица Камила днес пристигнаха в Сидни за първата си визита в Австралия, предаде Асошиейтед прес. Това е първото посещение на действащ монарх от повече от десетилетие в тази страна и то отново разпали дебатите там относно конституционните ѝ връзки с Великобритания, отбелязва агенцията. Шестдневното посещение на Чарлз и Камила е кратко по стандартите на подобни кралски визити, тъй като 75-годшиният монарх се лекува от рак. Въпреки че кралската двойка получи топло посрещане, лидерите на Австралия на национално и на щатско ниво искат монархията да бъде премахната от конституцията на страната.

          „За съжаление това е напомняне, че държавният глава на Австралия не е на пълен работен ден, не е австралиец. Това е човек на непълно работно време, базиран отвъд океана, който е държавен глава на множество места“, заяви съпредседателката на Австралийското републиканско движение Естер Анатолитис.

          Австралийците решиха на референдум през 1999 г. кралица Елизабет Втора да остане държавен глава на страната. Мнозина наблюдатели обаче смятат, че резултатът е вследствие на несъгласия относно това как би трябвало да се избира евентуален президент на Австралия, а не защото мнозинството австралийци подкрепят монархията, допълва още медията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions