петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Как ще преминаваме през ГКПП посока Гърция

      Между областния управител на Благоевград Николай Шушков и представители на държавата, бе проведена среща в средата на миналия месец, на която бе обещано, че от 1 юли на граничен пункт „Кулата-Промахон“ ще бъдат разкрити нови пътни платна.

      По информация на Гранична полиция това обаче няма да се случи от днес. Въпреки това аварийната лента ще бъде преструктурирана. На нея ще бъде поставена кабинка за обработка на документи и там ще бъдат пропускани леките автомобили.

      Проблем има и със „зеления коридор“, обещан за камионите. Шофьорите на празните тежкотоварни автомобили трябваше да бъдат пропускани в лентата за автобуси, но това няма да бъде изпълнено в обещания срок.

      Въпреки това от днес и за тях ще бъде разкрита още една кабина за обработка на документи с цел предотвратяване на километрични опашки.

      В момента движението е натоварено, като задръстването от камиони е близо километър.

      Отделно граничен пункт „Илинден-Ексохи“ няма да бъде отворен за туристи от днес. След протест на местни жители беше проведен разговор между гръцките и българските власти, след който беше обещано, че пунктът ще бъде отворен за туристи и ще заработи нормално, но това няма да се случи заради все още твърде затегнатите в южната ни съседка.

      Така хората ще могат да преминават в Гърция само през два от пунктовете – „Кулата“ и „Маказа“, което в момента не отнема повече от час.

      От днес преминаването на границата може да стане и чрез европейски цифров сертификат.

      QR кодовете ще бъдат четени чрез таблети. На граничен пункт „Кулата-Промахон“ към момента има доставен само един таблет, като служителите от Регионалната здравна инспекция заявиха, че той се използва много рядко, тъй като самите туристи все още не са подготвени и нямат изкарани такива сертификати.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ