София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пленените българи в Червено море са получили разрешение да говорят с близките си

25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния

2 месецаОбщество 42

Членовете на екипажа на отвлечения от хутите товарен кораб "Галакси Лийдър", сред които са и двама българи, са получили разрешение за "ограничени контакти" с техните семейства. Съобщението е от компанията собственик на плавателния съд, съобщи БНР.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан на кораба са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния. Те са в плен от 19 ноември. 

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важни приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания), и ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", каза в изявление регистрираният на остров Ман собственик (Galaxy Maritime).

Иначе корабът плава под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания "Нипон Юсен" (Nippon Yusen).

Снимка: БГНЕС