Начало Новини Предавания На живо

11 мигранти с български документи – задържани в Румъния

Опитали са се да минат границата с Унгария
14 сКрими 764 Златина Петкова

Румъния е задържала тази нощ 11 мигранти от Сирия и Ирак, които са се опитали да преминат границата с Унгария, като всички те са били с фаршиви български документи за самоличност, съобщава "Адежрпрес".

Според прессъобщение на Граничната полиция в окръг Арад първата група се e явила на граничния пункт в микробус с германска регистрация, който е бил управляван от български гражданин. Пътниците били четирима мъже, които при проверката представили български лични карти.

Малко по-късно на граничния пункт пристигнал друг автомобил, управляван от български гражданин, в който пътували седем чужденци. Те също се легитимирали с български документи за самоличност.

И в двата случая граничните полицаи са установили, че явилите се за проверка лица не съответстват на снимките на представените личните документи.

"Граничните полицаи са прекратили пътуването на въпросните лица и те са били отведени в седалището на институцията за разследване. При последвалите проверки е установено, че 11-те мигранти са граждани на Сирия и Ирак - осем пълнолетни на възраст между 18 и 46 години и трима непълнолетни на възраст между 14 и 16 години, кандидати за убежище в нашата страна", се посочва в съобщение на Граничната полиция в Арад.

Двамата български шофьори ще бъдат разследвани за трафик на мигранти, а 11-те сирийци и иракчани - за използване на фалшива самоличност и опит за незаконно преминаване на държавната граница.