София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

20 000 лева гаранция за Костадин Костадинов

Първо обвинение за всяване на паника по време на извънредното положение

20 000 лева гаранция за Костадин Костадинов

Първо обвинение за всяване на паника по време на извънредното положение

1 месецОбщество 55 Златина Петкова


Прокуратурата наложи гаранция в размер от 20 000 лева на лидера на партия "Възраждане Костадин Костадинов. Това стана ясно, след продължил над час разпит на Костадинов в СДВР.

На председателя на "Възраждане" са му повдигнати две обвинения. И двете са свързани с негова телевизионна изява в "Евроком".

Прокуратурата се е самосезирала за Костадин Костадинов

Според прокуратурата варненецът е всял паника в обществото, заявявайки на 13 март от ефира на предаването "Делници", че мерките, предприети държавата за сборна с коронавируса, са "пропаганда за отклоняване на вниманието".

Второто обвинение е за заблуждаваща информация за липса на стоки в държавния резерв.

Пред камерата на "Евроком" Костадинов заяви, че обвиненията срещу него са изцяло политически и допълни, че ще обжалва наложената му  гаранция, тъй като не разполага с такива средства. Той също обясни също, че ще иска отвод на разследващите органи, занимаващи се с неговия случай.

Костадин Костадинов: Ако ми повдигнат обвинение, това ще е политически процес

Гаранцията следва да бъде платена в 15-дневен срок.

Тук можете да прочетете целият текст на обвинението, публикуван на страницата на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на К.К., лидер на политическа партия, будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

В телевизионно предаване К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

 В тази връзка К.К. е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева.

Разследването по случая продължава.