София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Швейцарска медия: 4 000 тона силно отровни пестициди в България

Швейцария дава 20 млн. за обезвреждането им

Швейцарска медия: 4 000 тона силно отровни пестициди в България

Швейцария дава 20 млн. за обезвреждането им

9 месецаКрими 5 Боряна Райчева


Швейцарска телевизия разказва за проблеми в българското земеделие. В 215 склада у нас се съхраняват 4 000 тона отровни пестициди като повечето от тях са забранени в Европейския съюз.

За случаят се знае отдавна. Това е стар проблем на страната ни”, коментира пред швейцарската телевизия SRF ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков в репортаж, озаглавен: „Мръсната тайна на българското земеделие”.

В предаването „10 преди 10“ се виждат работниците в действие, също така информация за производството на пестицидите. Повечето са съветска продукция от преди 1990г., на която е изтекъл срокът отдавна.

Отровните пестициди трябва да се обезвредят от Швейцария по проект. Швейцария поема 85% от разходите за реализация на проекта, останалите 15% покрива България. Финансирането на проекта обаче се случва в крайната фаза, когато опакованите пестициди се изпратят на място в Швейцария за специална обработка.

Сумата, която е отредена за изпълнението на проекта е 20 млн. франка. Това не е единственият финансиран проект за сътрудничество между България и Швейцария – има още 130.

Според изпълнителя на проекта от Швейцарска страна, нещата се случват бавно поради ред причини. Една от тях е забавянето по време на провеждането на конкурси и възлагането на обществени поръчки.