София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Лукашенко: Беларус се готви за война

Той подчерта, че не иска да воюва, но на войските се предоставят оръжия и оборудване

11 дниВойна 2 Катерина Найденова

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му се готви за война, въпреки че не иска да воюва. 

Той каза това по време на работното си пътуване в Гродно, съобщава държавната агенция Белта.
"Не вярвайте на никого, че искаме да воюваме. Ние се готвим за война, говоря откровено за това. "Ако искаш мир, готви се за война" - това не съм го измислил аз. Много правилно е казано", заяви Лукашенко.

По думите му, Беларус подготвя съответните подразделения, на войските се доставят различни видове оборудване и оръжия.

"Ако някой нададе вой оттам [от недружелюбни държави] и ни критикува, знайте: ние постъпваме правилно. Ако оттам започнат да ни хвалят - лошо", каза Лукашенко.

Той допълни, че Беларус не заплашва никого: "Няма нужда да заплашваме никого. Ние не искаме чужда земя. Бог ни позволи да обработваме тази."

Европейският парламент обвинява Александър Лукашенко, че е участвал в пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна, както и в снабдяването на руските войски с боеприпаси и оборудване и в принудителното депортиране на украински деца.

Преди време Лукашенко заяви, че беларуските власти са готови да предоставят територията си за ново настъпление на руските войски срещу Украйна. Той също така заяви, че е готов да влезе във войната, ако Украйна нападне Беларус. На фона на тези изявления Украйна укрепи границата си с Беларус. Генералният щаб на украинските въоръжени сили многократно е заявявал, че не възнамерява да воюва с Беларус.

През 2023 г. Русия и Беларус се споразумяха, че руски ядрени оръжия ще бъдат разположени на територията на Беларус. Руският президент Владимир Путин заяви, че с действията си Русия няма да наруши Договора за неразпространение на ядреното оръжие, тъй като няма да прехвърли тези оръжия, а само ще ги разположи на територията на друга държава.

Беларус започна днес военни учения в региони, граничещи с Украйна и с две държави от Европейския съюз - Литва и Полша, съобщи министерството на отбраната на страната.

Тридневните учения в Гомелска и Гродненска област имат за цел да обучат офицерите и военнослужещите от териториалната отбрана как да защитават съответните региони и как да действат в случай на въвеждане на военно положение, уточни министерството в Telegram.