София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Ангелов: Oпитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни

Здравният министър коментира, че не се изисква тест преди ваксинация
пропускане
9 чЗдраве 326 Ивана Иванова

Аз ви казах, че опитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни. Нашите мерки с индекса на строгост, постигаме изключително добри резултати. Това, което искам да кажа, е че разхлабвайки мерките, през определен период от време, в това време ние анализираме всички числа. Съгласете се, че не можем да бъдем затворени изцяло месеци наред. Това коментира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Щаба.

"Има хора, които вече наистина не издържат, не могат под никаква форма да стоят затворени. Вървим върху много тънък лед, знаем го, осъзнаваме го. Знаем какво се случва във всяка една област, всяко РЗИ ни докладва. Няма нито един показател, който да сме неглижирали. Да, има покачване, но няма покачване над 200 на 100 000, това са добрите резлутати", допълни той.

На въпрос за проблеми възникнали при хоспитализация той коментира, че като лекар се е  убеждавал колко много пъти преценката е водена от страх. "На страха очите са големи. Александровска болница е като всички останали структури. По отношение на изискването за питане на родителите за извършването на антигенен тест - да, това е инвазивно изследване, стресово за децата. Опитахме се да обясним с всички наши експерти каква е целта на това наше изследване. Целта е да има максимално дълъг учебен процес, децата трябва да бъдат научени. Нека да не правим образованието някаква бутафория, нека да намерим баланса. Няма как да искаме нашата нация да бъде успешна, ако ние за две години сме зачертали това, което е нормално в нашето образовение. Не е лесно решение, боли да спреш образованието и спорта".

"Не се изисква тест преди ваксинация", обясни повече за ваксинирането проф. Ангелов. Така стана ясно, че за да се ваксинира човек, то няма нужда от антигенен или PCR тест.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!