София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Бизнесът иска разширяване на метрото

Болници и граждани настояват за същото
3 мОбщество 296 Велина Велинова

Бизнес, болници и граждани искат разширяване на метрото. Става дума за живеещите и работещите в обхвата на третия лъч. Той се простира от бул. „Евлоги Георгиев" при Военната академия „Г.С. Раковски“ по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“, пред зала „Арена Армеец София“, по бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „проф. Петър Мутафчиев“. Новината съобщава Investor.bg. 

Аргументът на столичани за раширяване на метрото е следният: "Бизнес район с огромно количество работни места и посетители, за които нуждата от бърз и удобен обществен транспорт с голям капацитет е повече от очевидна с оглед удобството на гражданите, заети в упоменатите бизнес сгради и обекти“. Това се казва в писмо до главния архитект на София Здравко Здравков.

В него се посочва още, че трасето към момента ще обхване поток от около 68 хил. души. Очаква се изграждането на метрото да привлече нови инвестиции в обществени и бизнес сгради с потенциално над 54 хил. работещи. Разширение на метрото ще доведе и до по-малко използване на лични автомобили, тъй като в пиков час метрото ще обслужва над 20 хил. души.

„Натоварването с пътници към кв. „Дружба“ е в пъти по-малко - затова и решението на експертния съвет е трасето да продължи към бул. „Цариградско шосе“. Трасето „Арена Армеец“ – търговски център Тhe MALL“ е многократно по-натоварено“, отбелязват авторите на писмото.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!