София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Домусчиев: Макар някои да говорят за криза, българската икономика работи стабилно

Председателят на КРИБ очерта приоритетите на бизнеса през 2020 година

16:10 ч. 24.01.2020 г.Икономика 436

Ние имаме с какво да се похвалим. Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи стабилно и вървим нагоре. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Домусчиев припомни, че страната ни е отбелязала ръст в Брутния си вътрешен продукт (БВП) с размер на 3,6% за 2019 г., който дори е надминал прогнозните стойности от 3,1%. Според него тази положителна тенденция се дължи главно на българските работодатели, които са реалният двигател на икономиката в България.

„Направен е и рекордно висок износ през изминалата година. По данни от първите 7-8 месеца на миналата година той беше близо 17 млрд. евро, което показва, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно. Благодаря на реалния бизнес, на членовете на нашите организации, за усилията, които влагат за развитието на икономиката и просперитета на българското общество“, отбеляза още Домусчиев.

"Битката със сивата икономика и корупцията, както и борбата с монопола и картела за работодателите от АОБР остават приоритет. „Всяка година засягаме проблема със сивата икономика. Към декември 2019 г. делът на сивия сектор у нас е 37,8%, което показва 37 неблагоприятна тенденция“, коментира Домусчиев.

По думите му мръсният въздух е проблем и за бизнеса и води до допълнителни разходи, допълни той. Като една от мерките, които те подкрепят, е да се завишат данъците на автомобилите, които замърсяват въздуха в градовете, както и да се инкриминира гореното на отпадъци.