София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейските прокурори поемат белгийското разследване на Пфайзергейт

Европейската прокуратура разглежда съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer.

9 дниПолитика 20 Катерина Найденова

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, според говорител на прокуратурата в Лиеж.

Следователи от Европейската прокуратура (ЕП) през последните месеци поеха работата от белгийските прокурори, разследващи фон дер Лайен за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, според правни документи. Въпреки че прокурорите на Европейската прокуратура разследват предполагаеми престъпления, все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше открито от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство – въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите от проевропейско правителство, водено от Доналд Туск, каза говорител на полското правителство.

Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията Covid-19, в афера, наречена „Pfizergate“.

New York Times, който първи разкри, че размяната е станала, докато двамата лидери са уговаряли условията на сделката, започна паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи. 

Новината, че Европейската прокуратура сега разследва случая, рискува да постави допълнителен контрол върху ролята на президента на Комисията в мега сделката за ваксини, чиято приблизителна стойност е над 20 милиарда евро. Европейската прокуратура ръководи общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да конфискува телефони и други подходящи материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на фон дер Лайен.

Развитието идва в деликатен момент за ръководителя на ЕС, докато тя насочва прехода към това, което наблюдателите в Брюксел очакват да бъде втори мандат за нея.
Комисията засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна вежди, като се разкри в края на миналата година, че има най-малко 4 милиарда евро пропилени дози. Оттогава договорът за ваксината с Pfizer е предоговорен.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега избягваше да говори за него. В отговор на директен въпрос, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите.”

През 2022 г. ЕП обяви, че разглежда по-общо доставките на ваксини в ЕС, но това е първият път, когато службата е изрично свързана с Pfizergate.

Случаят, който сега се разглежда от ЕП, обединява няколко различни правни, политически и финансови аспекти – и се пресича със съдебни дела, които фармацевтичният гигант Pfizer заведе срещу Унгария и Полша.

Снимка: БГНЕС