София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фондът за лечение на деца е платил над 1 млрд. за недоказан метод

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев с коментар по случая

Фондът за лечение на деца е платил над 1 млрд. за недоказан метод

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев с коментар по случая

7 месецаЗдраве 11 Боряна Райчева


По начина, по който работи нашият фонд той не може да контролира медицински действия, които са извън България. До момента няма човек, който да следи целесъобразността на тези методи. Това каза управителят на НЗОК Делчо Дечев в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" във връзка с разследването на Валя Ахчиева, в която тя разкрива, че дълго време Фондът за лечение на деца в чужбина е отпускал по 40 000 евро годишно за лечение на деца с имунологични заболявания с последствия в зрението в частния кабинет на лекар-дерматолог в Мюнхен.

Този лекар използва негов си метод, който не е признат в Германия за научен. Според нормативната база в Германия, лечението на германци при него не се заплаща с публични пари от германските здравни каси и не подлежи на медицински контрол. Сега в България има натиск здравната каса да продължи да плаща. В предишните две части на разследването на Ахчиева „Вампири без граници” бе представена историята на д-р Клер, който е оспорван в Германия заради съмнителна терапия на пациенти с онкологични заболявания.

Според „метода на Клер“ кръвта на пациента се обработва по специален начин, за да бъде предизвикана защитна реакция в тялото и това да доведе до частично или цялостно унищожение на тумор. Болните инжектират собствената си кръв, след като тя е „тренирана” по метода на д-р Клер. За това болните заплащат със собствени средства – между 13 000 и 35 000 евро. А децата от България… пият собствената си кръв! Тази кръв в ампули пренасяли родителите в чанта, в собствения си автомобил през границите на цяла Европа.

„Докато аз съм директор няма да подпиша пълномощие за този метод, защото няма доказателства за достоверността“, каза още д-р Дечо Дечев и добави, че държавата има да плати още 270 млн лв, а над 1 млрд са вече платени.