София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Ирански и руски хакери се насочват към политици и журналисти, предупреждават британските власти

„Силно насърчаваме организациите и отделните лица да останат бдителни за потенциални подходи"


Ирански и руски хакери атакуват британски политици и журналисти с шпионски атаки, предупредиха официални лица.

Националният център за киберсигурност издаде нов сигнал за зачестили опити за кражба на информация от определени групи и лица.

NCSC каза, че хакерите обикновено са насочени към тези, които правят проучвания и работят за Иран и Русия.

Той описва хакерските групи като „безпощадни“ в преследването на целите си.

NCSC - която е част от британската кибер и разузнавателна агенция GCHQ и дава съвети за киберсигурност - обясни, че атаките не са насочени към обществеността, а към конкретни лица и групи, включително политици, длъжностни лица, журналисти, активисти и мозъчни тръстове.

Хакерите често се представят за реални контакти, за да изградят доверие и изпращат фалшиви покани за събития или Zoom срещи, съдържащи зловреден код. Ако се кликне върху тях, те могат да компрометират акаунти, позволявайки на хакера да получи достъп до чувствителна информация.

Директорът по операциите на NCSC Пол Чичестър каза: „Тези кампании от заплахи, базирани в Русия и Иран, продължават безмилостно да преследват своите цели в опит да откраднат онлайн идентификационни данни и да компрометират потенциално чувствителни системи.

„Силно насърчаваме организациите и отделните лица да останат бдителни за потенциални подходи и да следват съветите ни, за да се защитят онлайн.“

Броят на атакуваните лица в Обединеното кралство е малък - в десетки - с минимално въздействие, казват служители. Но организациите бяха помолени да защитят своите онлайн акаунти и да докладват за подозрителни подходи.

Длъжностни лица не обвиняват официално Русия и Иран в участие в шпионажа, въпреки че две хакерски групи, за които те предупреждават, се смятат широко за свързани с двете държави.