София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изтеглят от България банка за стволови клетки

Почти 5 хил. са българските донори на тази банка

Изтеглят от България банка за стволови клетки

Почти 5 хил. са българските донори на тази банка

8 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Изтеглят от България банка за стволови клетки от пъпна връв. Дъщерната компания на тъканната банка „Криосейв” в България прекратява дейност. Новината предизвика напрежение сред много семейства, платили по няколко хиляди лева за пробите.

От 2010 г. компанията у нас има лиценз за вземане на стволови клетки от кръв и от тъкан на пъпна връв.
Дългосрочното съхраняване на пробите беше в лаборатория в Швейцария и Белгия, а отскоро е в Полша, което внесе смут сред семействата.

По данни на агенция „Медицински надзор” почти 5 хил. са българските донори на тази банка.
Много от хората, които са съхранили тънканната база са притеснени дали договорите им са валидни, дали пробите им се съхраняват и при какви условия.

Пробите са транспортирани и се съхраняват спрямо всички изисквания, уверяват от компанията и от изпълнителната агенция „Медицинска надзор”, която е изпратила запитване до страните.

„Гарантираха ни, че полската тъканна банка спазва европейските директиви за качество и безопасност на тъкани и клетки, че всички мерки по транспортиране на пробите са взети по директиви, така че клиентите не трябва да имат притеснения”, заяви д-р Евелина Цветкова, ИА „Медицински надзор.

На сайта на тъканната банка е качена информация за прехвърлянето на пробите и как хората да проверят дали се съхраняват в лабораторията в Полша.

ИА „Медицински надзор” проверявала българската компания, преди да прекрати лиценза ѝ.